Nieuwsbrief

Alcohol en drugs in de sportclub, krijg er vat op met ‘Sportivos’

Brussel, 29 september 2016 – Wie sport denkt, denkt gezond. Toch kan ook een sportclub geconfronteerd worden met (gezondheids)problemen door alcohol of andere drugs. Denk maar aan dronken supporters, agressie rond en op het speelterrein, dealen in de kleedkamers, trainers die een fout voorbeeld geven aan jonge sporters, carpoolen onder invloed, enzovoort. Sportivos, het nieuwe preventietraject van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), wil sportclubs helpen die problemen te beperken. Er wordt in drie fasen gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Sportivos-clubs streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub.

Sporten is gezond! Of niet?

Natuurlijk is sporten een gezonde vrijetijdsactiviteit. Maar een aantal gewoontes errond zijn dat vaak niet. Alcohol is daar het beste voorbeeld van. Na het sporten of tijdens het supporteren wordt er vaak gedronken. Dat moet kunnen, maar als het te vaak of in te grote hoeveelheden gebeurt, krijgen de negatieve gevolgen de bovenhand. Dat kan gaan van nadelige effecten op de sportprestatie (tot 48 uur na het drinken), over verbale en fysieke agressie, tot het onder invloed wegrijden van de sportclub, soms met teamgenoten of jeugdspelers als passagier.

Illegaal druggebruik in de sportclub is uiteraard minder courant, maar het komt wel voor. Cannabis is de meest gebruikte illegale drug in Vlaanderen. Het valt dan ook voor dat sportclubleden samen blowen, of onder elkaar cannabis dealen.

Navraag bij clubbestuurders leert dat clubs niet zelden te kampen hebben met storend gedrag door alcoholgebruik, en dat ze niet goed weten wat te doen bij drugfeiten in de club. Dat leidt vaak tot het ontkennen van reële problemen, of net omgekeerd tot overdreven paniekreacties. In beide gevallen zijn noch de sportclub noch de betrokken clubleden hiermee gebaat.

Brons, zilver en goud voor een alcohol- en drugbeleid in de club

Daarom stelt VAD Sportivos voor, een preventietraject om clubs te ondersteunen in een effectieve aanpak van die alcohol- en drugproblemen. Het werd ontwikkeld op basis van een verkennend onderzoek. Er werd sterk gewaakt over de haalbaarheid van het concept, ook voor kleine clubs.

Het resultaat is een gefaseerde aanpak. In 3 fasen, die elk min of meer gelijk lopen met een sportseizoen, wordt stapsgewijs gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Elke fase wordt afgesloten met het behalen van een label.

Voor het behalen van het bronzen label ligt de focus op het informeren van de club, het bewustmaken over veilig verkeer en het opleiden van bestuursleden en barverantwoordelijken. Na het behalen van het brons, kunnen de clubs voor het zilveren label verdergaan op het ingeslagen pad. Er wordt dan onder andere een alcohol- en drugcoach aangesteld. Voor het behalen van het gouden label ligt de focus op het inbedden van de waarden in het clubreglement en bredere clubwerking.

Eerste vijf clubs behalen ‘Sportivos brons’

Vijf clubs, die afgelopen winter Sportivos uitgetest hebben, ontvangen nu het bronzen Sportivos-label als erkenning voor de inspanningen die zij leverden. Zes clubs werken nog hard om het label te behalen. Zij hebben de basis gelegd voor een effectieve en structurele preventie-aanpak waar ze nog jaren de vruchten van kunnen plukken.

De vijf clubs die Sportivos Brons behaalden, zijn:

·         Sparvoc Lanaken (volleybal)

·         Volleybal Berg-Op Wijgmaal

·         Volleybal Kruikenburg (Ternat)

·         KSKL Ternat (voetbal)

·         BBC Falco Gent

 

·         De zes clubs die nog hard aan het werk zijn:

·         KWS Linkhout (voetbal)

·         Surfclub Inside Outside Oostende

·         FC Lennik (voetbal)

·         OHL (voetbal, Oud-Heverlee)

·         KOSC Wijgmaal (voetbal)

·         Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende

 

“Falco is een trotse pilootclub van het project Sportivos,” zegt Jenny Claes van basketbalclub Falco Gent. “Met kwalitatieve jeugdopleidingsprogramma’s wil onze club een ambassadeur zijn voor de basketbalsport en een maatschappelijke bijdrage leveren aan de opvoeding van jongeren. De deelname aan Sportivos in de aanpak van alcohol en drugs kadert volledig in die missie. Falco staat voor 100% basketbal en 0 promille.”

“Dit is nog maar het begin,” legt Marijs Geirnaert, directeur van VAD, uit. “Hopelijk gaan deze clubs door op hun elan en gaan ze de volgende seizoenen ook voor het zilveren en het gouden label. Want het uiteindelijke doel van Sportivos is een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers.”

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Bewegen en sporten is essentieel, zowel voor onze fysieke, psychische als sociale gezondheid. Toch mogen we niet blind zijn voor de negatieve impact van een aantal diepgewortelde gewoontes binnen sportclubs zoals het spreekwoordelijke “pintje (te veel) na de match”. Met ‘Sportivos’ willen we samen met iedere enthousiaste sportclub die dit wil een constructief alcohol- en drugsbeleid uitschrijven. Tevens nemen we op 16 en 17 december het tabak-, alcohol- en drugsbeleid onder de loep op de gezondheidsconferentie.”

Vanaf nu kunnen ook andere sportclubs zich inschrijven. Zij starten onder begeleiding van het Vlaams preventiewerk alcohol en drugs met Sportivos Brons. Inschrijven kan via www.vad.be/sportivos.

***

Voor bijkomende informatie

Marijs Geirnaert, Directeur VAD

marijs.geirnaert@vad.be

Tel: +32 (0) 2 423 03 35

Gsm: +32 (0) 495 36 76 79

www.vad.be

Over VAD/De DrugLijn VAD, het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs, overkoepelt het merendeel van de Vlaamse organisaties die werken rond de thematiek van alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken. De vereniging wil vanuit een gezondheids- en welzijnsperspectief de Vlaamse bevolking in het algemeen en intermediairs in het bijzonder deskundiger maken in het omgaan met alcohol en andere drugs. VAD is de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid van alcohol- en andere drugproblemen. De DrugLijn is de publieksservice van VAD.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen