Nieuwsbrief

*Logo Dender vzw BLOGT*: één maand zonder alcohol!

Volg in februari een maand lang de ervaringen en tips van de Logo-medewerkers. #eenmaandzonderalcohol #tournéeminérale

______________________________________________________________________________________

Blogpost #7 - 1 maart 2017 - PROFICIAT, JIJ BLEEF EEN MAAND ALCOHOLVRIJ!

Bracht jij Tournée Minérale tot een goed einde? Dat verdient een compliment want net vandaag op 1 maart is het ook Complimentendag! Neem een gratis complimentje voor jezelf of verras je collega’s, familie of vrienden. Download hier de onderstaande afbeelding, druk ze af, knip op de stippellijnen en hang ze aan de muur op kantoor, bij je thuis ... Veel plezier en ... tot de volgende Tournée Minérale in februari 2018!

______________________________________________________________________________________

Blogpost #6 - 21 februari 2017 - Sophie blogt: Op de geboorte van Cécile! Wat? Zonder alcohol?!?

Op 1 februari ben ik enthousiast begonnen aan Tournée minérale. Ik ben geen grote drinker dus leek het mij ook geen grote uitdaging… maar laten we solidair zijn met de andere deelnemers! En als coördinator van het Logo moet ik toch het goede voorbeeld tonen aan mijn teamleden?

De eerste uitdaging stond nochtans snel voor de deur… want uitgerekend deze maand werd ik opnieuw tante van een super schattige Cécile! Om van te smelten! En het leek dan ook logisch om samen met haar ouders en mijn familie te klinken op haar geboorte! “Iedereen een glaasje champagne?” klonk het al snel. Het leek een evidentie en er werd raar gekeken als ik zei: “Nee, dank u, graag voor mij zonder alcohol!”. Sommigen leken zelfs een beetje verontwaardigd en snel ontstond een discussie over het nut van zo’n alcoholvrije maand. Ik was verwonderd dat bijna niemand in mijn omgeving zo’n alcoholvrije maand ziet zitten! Argumenten wat het met je lichaam doet om niet te drinken of om het goede voorbeeld te geven aan jouw kinderen…. Het kon niet baten. :-(

Alcohol wordt snel gekoppeld aan belangrijke evenementen… Binnenkort wordt mijn papa 70… en hier ook klinkt het: “Je gaat dan toch een glaasje alcohol mee drinken op zijn gezondheid? Doe toch niet zo flauw…”

Niet dus, klinken zonder alcohol is even leuk!

Mezelf aansporen is geen probleem. Maar toch, je wordt soms aanzien als een alien als je niet drinkt. Je kunt precies beter zeggen dat je bent gestopt met roken dan dat je geen alcohol meer drinkt. Als iemand stopt met roken, wordt die persoon vaak ontvangen als een echte held. Mensen wensen hem/haar proficiat, ze zijn trots en loven de ijzeren zelfdiscipline. Maar je krijgt net wat anders wanneer je diezelfde mensen vertelt dat je geen alcohol (meer) drinkt. Hopelijk komt hier ook verandering in!

______________________________________________________________________________________

Blogpost #5 - 16 februari 2017 - Anne blogt: op zoek naar de lekkerste non-alcoholische aperitief

Aperitieftijd vind ik een supertijd! Heel relax een glaasje drinken met familie of vrienden en gezellig bijpraten. Dat is mijn ding! Dat weten mijn collega's ondertussen ook. ;-) Tournée Minérale is dus zeker geen eitje voor mij dus ging ik op zoek naar de lekkerste bubbels zonder alcohol. En ik moet zeggen: mijn zoektocht was heel succesvol. Ik zet mijn positieve vondsten even op een rijtje om jullie te inspireren.

- Stassen Zéro Degré Pêche
- Finley (pompelmoes en bloedappelsien)
- Bottle Green ‘Made in the Cotsworlds' (sparkling mango & coconut of elderflower & pomegranate)
 >> Een pluspunt: Bottle Green heeft mooie flessen die ik nu hergebruik om mijn zelfgemaakte vlierbloesemsiroop in te bewaren. Een beetje vlierbloesemsiroop in bruiswater en je hebt een heerlijk zomers drankje!

Nog een tip om deze maand elegant door te komen: ik giet deze non-alcoholische bubbels net zoals een glaasje cava ook in een mooi kristallen glas. 't Is niet omdat er geen alcohol in zit dat we onze drankjes niet stijlvol mogen serveren! 
bottlegreen3.jpg     20170208_182345_resized.jpg

 

______________________________________________________________________________________
 

Blogpost #4 - 15 februari 2017 - Catherine blogt: telt verwerkte wijn in risotto ook mee?

"Wil je meedoen met Tournée Minérale?". De vraag stroomde enkele maanden geleden mijn mailbox binnen. Ik had mijn twijfels, ik zal eerlijk zijn. De voorbije drie jaar verbleef er telkens een kindje in mijn buik, of aan de borst. Ik hoef je dus niet te vertellen dat mijn aantal glazen alcohol vrij beperkt zijn geweest. Als de kans zich dus stelt (lees: baby slaapt of heeft net gegeten/ babysit is geregeld), kan ik dus wel genieten van één of twee glazen wijn. Maar goed, ik weet ook dat ik best zonder kan... Dus mijn collega's hadden geluk: het was in alcoholvrije kannen en kruiken!

Mijn agenda voor februari nam proporties aan uit lang vervlogen tijden: ai ai, dat was andere koffie. Etentjes en (verjaardags)feestjes bij de vleet. Het zou misschien toch niet zo eenvoudig worden. 

We zijn nu al even verder en inmiddels 3 beproevingen rijker. Het werd zelf even spannend toen me een ongedefinieerd drankje werd aangeboden (alcohol of niet?!). Naarmate de avond vorderde, bleef ik even helder zien... Ik mag dus zeggen dat ik (zover ik weet) met glans geslaagd ben. Daar klink ik een mocktail op; Op uw gezondheid!

P.s.: Klein twijfelpuntje: Telt verwerkte wijn in risotto al dan niet mee?
P.s. 2: Manlief, de rest van dat wijntje voor mijn neus opdrinken: not cool. ;-)

______________________________________________________________________________________
 

Blogpost #3 - 7 februari 2017 - Evelien blogt: confrontatie met enkele vijanden

Vorige week stond Evelien aan de vooravond van een uitdagend weekend. Op de planning: 1 verjaardagsetentje, 1 laat nieuwsjaarsdiner met de schoonfamilie én eentje met de vrienden. De uitdaging: op al die sociale aangelegenheden geen druppel alcohol aanraken. Ze schrijft over haar ervaring en vrijanden van afgelopen weekend.

Challenge accepted!
Gelukkig kon ik rekenen op een ‘partner in crime’: het lief doet vol overtuiging mee aan Tournée Minérale. Vol goede moed begonnen we aan het weekend, maar de obstakels bleken toch niet te onderschatten…

Vijand #1: macht der gewoonte! Bij de start van deze maand vertelde de alcoholcalculator op www.tourneeminerale.be mij dat ik niet bijster veel centjes noch calorieën zou uitsparen met mijn alcoholvrije maand. Dat komt voornamelijk omdat mijn alcoholconsumptie zelfs op niet-alcoholvrije maanden al weinig om het lijf heeft. Ik heb die BOB-sleutelhanger niet voor niets gekregen! Met dat idee op zak, ging ik ervan uit dat Tournée Minérale voor mij eigenlijk ‘een eitje’ zou zijn. En toch… Als mij op restaurant vriendelijk gevraagd wordt of ik “de wijnkaart graag zou zien”, dan is het antwoord bijna automatisch “Laat maar komen.”. Gelukkig merk ik nog net op tijd aan het gezicht van mijn plichtsbewuste tafelgenoot dat er iets aan mijn reactie niet klopt. Ramp vermeden! Wanneer diezelfde tafelgenoot, mijn lief, echter 2 dagen later gaat winkelen voor het vriendendiner, staat de fles rosé al in de koelkast alvorens de euro valt… Gepakt in snelheid door je eigen brein. Een mens maakt wat mee!

Vijand #2: sociale druk! Open deuren worden hier ingetrapt, maar de realiteit liegt er niet om: alcohol is in vele sociale situaties de norm. De schoonfamilie is verbaasd – ik bespeur zelfs lichte verontwaardiging – door onze beslissing om met fruitsap te klinken op het nieuwe jaar en ook (een deel van) de vriendengroep stelt zich toch vragen bij onze keuze voor een mocktail in plaats van een frisse pint of bubbels. Los daarvan wordt de keuze wel gerespecteerd. Na een korte uiteenzetting over het nut van Tournée Minérale en het afzetten van de pro’s tegen de con’s (beroepsmisvorming, weet u wel); voelen we geen druk meer om “nog eentje te drinken”. Mijn deelname aan Tournée Minérale zet daarmee wel een alomgekend ‘gebod’ in de kijker: “gij zult uzelf verantwoorden wanneer gij geen alcohol drinkt”.  

Wat dit weekend mij wel leert: Tournée Minérale leeft! Onze omgeving kent het concept en ook heel wat vrienden en familieleden zijn de uitdaging aangegaan. Op het vriendendiner werd verantwoording verwacht, maar daartegenover stond wel een lekkere mocktail! Dat we door dit initiatief al eens onze gewoonten en normen in vraag gaan stellen, lijkt mij al een grote stap in de goede richting! 

______________________________________________________________________________________
 

Blogpost #2 - 31 januari 2017

Aan de vooravond van Tournée Minérale maakt team Logo Dender vzw zich klaar voor een maand zonder alcohol! Nog snel even klinken ... mét water en een opgespelde pin want goed/vroeg begonnen is half gewonnen.

Hoe heb jij je voorbereid? Wij geven je op de valreep nog enkele tips mee voor een frisse start.

Bij Logo Dender vzw gingen na wat voor ons de moeilijkste momenten zouden zijn: een trouwfeest van een goede vriendin en carnaval in Aalst eind februari, een ontspannend etentje met collega's volgende week, een fuif voor het goede doel dit weekend ...
Genoeg redenen om een frisse pint of een wijntje te bestellen dus maak voor je vertrekt naar je feestje of etentje een lijstje met alternatieven. Geen alcohol, ok. Maar wat ga je dan wel drinken? Hoe reageer je als je de enige bent die geen alcohol drinkt? (Hoewel we betwijfelen of je dat de komende maand vaak gaat tegenkomen want er zijn wel 50.000 mensen die deelnemen aan Tournée Minérale!)

Vraag die verloofde vriendin op voorhand of er ook non-alcoholische alternatieven geserveerd worden en doe een suggestie. Vertel haar dat ze met een mocktail écht origineel uit de hoek kan komen op haar trouwfeest!
Fuif voor het goede doel? Met een watertje kan je zeker ook dat goede doel steunen. Trakteer je vrienden een hele avond op non-alcoholische drankjes. Zo steun je het goede doel, spoor je je vrienden aan iets non-alcoholisch te drinken én sta je weer even goed bij hen ;-). Drie vliegen in één klap!

Nog geen lid van een team? Sluit dan aan bij Logo Dender vzw.
SCHOL, THE GAME IS ON! 

______________________________________________________________________________________
 

Blogpost #1 - 26 januari 2017

Vandaag, 26 januari 2017, is niet zomaar een dag als een andere… Vandaag is namelijk gedichtendag! Onze huisdichtster Catherine kroop in haar pen en toverde in geen tijd een prachtige ode aan Tournée Minérale op papier. Lees mee, leef mee & allerbelangrijkst: doe mee! Schrijf je vandaag nog in voor Tournée Minérale via deze link. Vergeet niet: je kan je inschrijven als individu, maar ook als lid van een of meerdere teams. Ben jij Logo Dender ook zo genegen? Sluit je dan zeker aan bij ons team via deze link!

______________________________________________________________________________________

Neem ook deel aan Tournée Minérale!

De laatste jaren dronken al heel wat mensen een maand lang bewust geen alcohol. Vaak doen ze dit voor een weddenschap of een gezondheidskuur. Er zijn wel degelijk goede redenen om het zelf ook eens te proberen. Daarom slaan De DrugLijn en Stichting tegen Kanker de handen in elkaar met deze campagne 'Tournée Minérale' en roepen ze iedereen op om mee te doen.

Ga de uitdaging aan en drink in februari 2017 één maand lang geen alcohol. Zo ervaar je wat een maand zonder alcohol met je doet. Het is niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen: je wint er vooral bij. Heel wat mensen merken in die maand gaandeweg dat ze beter slapen en zich fitter voelen. Je hebt geen kater, dus meer tijd om leuke dingen te doen. Alcohol is duur, je spaart deze maand dus een mooie som geld uit. Verder leer je op een gezondere manier met alcohol omgaan. Uit bevragingen is gebleken dat mensen die een maand lang geen alcohol drinken, maanden later nog steeds minder drinken.

Tot slot steunt de campagne ook het goede doel. Of je nu al het geld doneert dat je bespaart met je alcoholvrije maand, of je je laat sponsoren door vrienden en familie: dankzij je gift kunnen we samen levens redden. Zo heeft je deelname extra betekenis én heb je meer reden om vol te houden. 

Je kan ook je bedrijf, je sportclub, je vriendengroep... als team inschrijven. Zo bewijs je samen dat je geen alcohol nodig hebt om plezier te maken. Je zal zien, samen gaat het stukken gemakkelijker. 

De Logo's hopen alvast dat ook jij deelneemt aan de maand zonder alcohol. 

Meer informatie over Tournée Minérale vind je op onze projectpagina.

 

Goed voorbereid op Tournée Minérale

 

Je zal ongetwijfeld af en toe op de proef gesteld worden. Ga vooraf al eens na wat die moeilijke momenten kunnen zijn. Wanneer krijg je alcohol aangeboden? Wanneer wordt de verleiding groot? Het weekend of een etentje bijvoorbeeld kunnen moeilijke momenten zijn.

 

Maak gerust een lijstje en bedenk dan alternatieven. Geen alcohol, ok. Maar wat ga je dan wel drinken? Hoe reageer je als je de enige bent die geen alcohol drinkt? Wat doe je als iemand blijft aandringen? Goed voorbereid valt zo’n maand Tournée een pak beter mee!

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen