Nieuwsbrief
Hoe de voedingsdriehoek ook de planeet gezonder kan maken
Kraan- of flessenwater? Lokaal of seizoensgebonden fruit? Vis noch vlees? Wie een milieuverantwoord menu wil samenstellen, ziet vaak door de bomen het (gerooide) bos niet meer. De voedingsdriehoek van Gezond Leven schiet te hulp. Samen met het Departement Omgeving werd de milieu-impact van onze voeding daarin nog sterker onderbouwd en vertaald naar concrete tips voor de consument.
De nood aan een voedingspatroon dat onze eigen gezondheid én die van het milieu respecteert, wordt steeds groter. De herziene voedingsdriehoek uit 2017 van het Vlaams Instituut Gezond Leven had al oog voor die milieu-impact. Nu werd dit verder wetenschappelijk onderbouwd, in samenwerking met het Departement Omgeving en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Samen voerden ze een uitgebreid literatuuronderzoek uit, dat werd afgestemd met experten op het vlak van milieu, gezondheid, gedrag en communicatie.
Het resultaat zijn concrete tips en tools voor consumenten. Ze werden getest bij burgers op vlak van begrijpelijkheid en bruikbaarheid, met extra aandacht voor kwetsbare groepen.
Hoe zo’n voedingspatroon er dan uitziet? Een klein tipje van de sluier: plantaardige voeding mag wat meer plek inpalmen op ons bord.Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
Meer weten?
Op de website van Gezond Leven vind je concrete informatie en praktisch advies terug per voedingscategorie (bv. peulvruchten, fruit, eieren, kaas, noten en zaden,…). Er zijn ook infographics en filmpjes beschikbaar, die op een heldere manier uitleggen hoe een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon eruit ziet. Praktische tools, zoals de receptenapp Zeker Gezond of de seizoenkalender, helpen je in het dagelijks leven concreet op weg.
Meer info over het onderzoek vind je in het syntheserapport met infographics en het onderbouwingsrapport.
