Nieuwsbrief

Maart: Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in de kijker

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker startte in het najaar van 2013 en doet het goed. Vanaf dan krijgen mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar van het Centrum voor Kankeropsporing elke twee jaar een uitnodiging met stoelgangtest.

In 2014 werden maar liefst 21% meer dikkedarmkankers gevonden dan in 2013. Zo werden er heel wat kankers in een vroeg stadium ontdekt. In 2015 liet maar liefst 51,4% van de uitgenodigde mannen en vrouwen een stoelgangstaal onderzoeken. Dat is een sterk resultaat.
Door dikkedarmkanker in een vroeg stadium te ontdekken is de behandeling vaak minder ingrijpend en liggen de genezingskansen ook een stuk hoger. Wil je weten wanneer jij een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? Dat kan via het gratissoftware-systeem - Patient Viewer.

Je kan het programma downloaden via www.bevolkingsonderzoek.be. Hiervoor heb je een eID, kaartlezer en je pincode nodig. Heb je vragen? Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker

Wie kan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker promoten?

Lokale besturen, OCMW’s, huisartsen, welzijnsorganisaties…

Praktisch

Met de afnameset nemen de mannen en vrouwen uit de doelgroep zelf een staal van hun stoelgang. Ze sturen het staal samen met het ingevulde antwoordformulier terug in de bubbel-envelop. Het labo onderzoekt het staal en bezorgt binnen 14 kalenderdagen het resultaat aan de doelgroep en hun huisarts.
 

Het Logo zet je op weg

Het Logo ondersteunt je bij acties om de doelgroep aan te zetten om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Je kan bij ons onder andere terecht voor promotiematerialen

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen